Bestuur

 Directeur: Leon Lutterman 

Geboren in 1961 in Eindhoven. Via het schoolcabaret en studie theaterwetenschap in het impresariaat terecht gekomen. Bij dat impresariaat zelf uitgegroeid tot de succesvolste act. In 1993 richtte ik troubadourservice op. Ik kon op dat moment goed leven van mijn optredens. Ik kan dat nog steeds, maar omdat de pensioenregeling voor artiesten er nog niet is geef ik ook een aantal dagen in de week les als leraar Nederlands op een Middelbare School in Hilversum. Bij mijn 5 jarige artiestenjubileum in 1998 nodigde ik alle mij bekende troubadours in Nederland uit voor een samenzijn. Deze genoeglijke avond mondde uit in de oprichting van het Troubadoursgilde der lage landen. Omdat er nog steeds geen betere is gevonden ben ik nog steeds de voorzitter van dit muzikale gilde. Uit dien hoofde ben ik in beeld gekomen bij de andere artiesten. Zo ook bij het ABC.

In het ABC kan ik ook mijn ervaring kwijt die ik opdeed als gemeenteraadslid van Eemnes. ABC is toch meer een organisatie die probeert op allerlei vlak iets te bereiken voor artiesten. Een pensioenregeling of een CAO zijn daar een goed voorbeeld van. Het is jammer dat de artiesten nog niet door een grote organisatie vertegenwoordigd zijn. Binnen de vakgroep artiesten is er nog grote versnippering. Ik voel het als mijn taak om daar wat aan te doen, zeker omdat het aantal artiesten nog steeds in geen verhouding staat tot bijvoorbeeld leraren, mensen in de verzorging of de ambtenaren. Zo’n “kleine”club zou relatief gemakkelijk groot te vertegenwoordigen moeten zijn. Meer info over Leon zie Troubadourservice.nl

 

Bestuurslid: Orsaya Hertzinger/Snijders

Orsaya heeft een klassieke achtergrond voor wat betreft haar dwarsfluitspel. Daarnaast heeft ze zich ook verder ontwikkeld in zang en heeft daarvoor de afgelopen jaren zangcoaching gevolgd bij o.a.: Denise Jannah, Monique Bakker, Mathilde Keij en Kees Taal. Ze heeft daarbij een speciale interesse ontwikkeld in jazz, latin, funk,pop, R&B en ook dance. In al deze verschillende disciplines is het unieke geluid van Orsaya te herkennen zowel in haar zang als wel in haar dwarsfluit en pianospel. Orsaya is een multitalent: ze speelt dwarsfluit, piano en zingt, ze schrijft en arrangeert al haar nummers zelf.

“Omdat het artiesten vak mij aan het hart gaat ben ik in het ABC-bestuur gestapt!”

In het dagelijks leven geeft ze muzieklessen en treed op als zingende multi instrumentaliste en singer/songwriter. Momenteel wordt Orsaya gecoached op het gebied van stem en carrière door Muriel van Dinteren. Haar bedrijf heet Orsaya Music. Website: www.orsaya.nl

 

Bestuurslid: Erik de Ruijter

De muzikale carrière van Erik begon als gitarist in de rockband More. Hierna volgde The Basement Band, met Philip vd Burg, waarmee hij als gitarist/zanger door het hele land optrad met een zeer divers en zeer snel eigen repertoire. Tezelfdertijd werkte Erik als theaterMan in het Amsterdamse Danslab, een danswerkplaats onder leiding van Ger en Lesley van leeuwen, waar hij ook zeer avantgardistische muziek componeerde o.a. voor Perry’s Glasstown, een Danslab productie naar idee van Ger van Leeuwen. Na de Basement Band richtte Erik de indie rockband “Caught in the Act” op, waarmee veel werd gespeeld, ook in het buitenland.

Erik is muzikant in hart en nieren en speelt het liefst heel dicht bij de mensen, vanwege het directe contact. Een optreden van Erik met eigen werk is veelzijdig, soms confronterend, vrolijk, droevig, humoristisch er zit van alles bij, maar je moet er wel naar luisteren. Zijn oeuvre reikt van Rock tot levenslied, van Pop tot latin, van smartlap tot carnaval, van rap tot dance, van kinderliedjes tot musicals. Liefde speelt een belangrijke rol in zijn werk, maar ook levenslessen, eenzaamheid en het zoeken naar waarheid en een betere wereld. Website: erikderuijter.nl 

“Hallo, ik ben Erik de Ruijter, singer-songwriter, producer, jongerenwerker.
Ik zit al veertig jaar in de muziek en het theater en zet me al heel lang in voor een eerlijke en transparante muziekbiz. Reden, ik ben op zoek naar een verdienmodel, een weg om mijn liedjes langs uit te zetten. Een manier om brood te verdienen met mijn talent.
Die weg blijkt bezaaid te zijn met kuilen en landmijnen, in de vorm van slechte uitgevers, met slechte contracten en corrupte omroepen en bovenal een BUMA Stemra die niet doet wat ze zou moeten doen, maar juist doet wat ze niet zou moeten doen. Ik was lid van NV Pop, Palm, Popauteurs, NTC/VCTN en ik heb geconstateerd, dat ze allemaal de auteurs belazeren en met BUMA en de uitgevers meespelen. Ze laten zich zelfs betalen.
Ik pik dat niet en trek mijn mond open, wanneer mij iets niet zint. Dat is begonnen als eenmansactie bij de BUMA, maar dat is nu geen eenmansactie meer, hoewel de steun vanuit de auteurshoek bedroevend klein is. De gemiddelde auteur is blijkbaar te laf om voor zichzelf en zeker voor zijn collega op te komen. Het is zoals het is. Ik ben in ieder geval blij met het vertrouwen dat ABC mij heeft geschonken en blijf strijden voor gerechtigheid en een eerlijk verdienmodel voor auteurs”.

Bestuurslid: Robin van Dongen

Na een opleiding als licht- & geluidtechnicus heeft Robin een aantal jaren ervaring opgedaan in de evenementen en entertainmentwereld. Hij heeft op jonge leeftijd altijd de ambitie gehad om vernieuwend te zijn in de wereld van Dj’s. Robin heeft met zijn unieke live drum-act intussen bewezen meer te zijn dan zomaar een DJ. Met elektronische en normale percussie-instrumenten verrijkt hij op het podium de muziek terwijl allerlei beats aan elkaar worden gemixt. Met zijn elektronische drumpads kan hij ook tegelijkertijd led-verlichting en geprojecteerde visuals aansturen. Met dit vernieuwende concept heeft hij naam gemaakt als all-in-one DJ Dr. Robinson en heeft daarmee een nieuwe trend gezet in de moderne muziekscène. Robin heeft veel ervaring met optredens in uitgaanshoreca, op feesten, festivals en poppodia. Als ‘all terrain vehicle’ heeft hij verschillende kanten van de medaille gezien en ervaren dat samenwerking én goede voorbereiding (met kennis van de business) absoluut een voorwaarde is om een bestaansrecht in de artiestenbranche op te bouwen. Robin wil zich inzetten om vanuit verschillende disciplines samenwerkingsverbanden tot stand te brengen waardoor vernieuwende en verfrissende projecten kunnen ontstaan. Samen met het ABC wil hij mogelijkheden en kansen daarvoor creëren. Website: Dr.Robinson.nl

Oprichter: Roel van Dongen

Geboren 1953 te Breda, heeft ruim 10 jaar gewerkt in een ortho-pedagogisch internaat als groepsleider voor moeilijk opvoedbare jongeren. Van 1988 tot 2008 is hij beroepsmatig pantomime- en animatiespeler met internationale referenties, werkend onder de artiestennaam Roelino. Heeft ruim 25 jaar als muzikale clown professioneel kindershows gedraaid onder de naam Duo TWEEVOUD. Momenteel geeft hij o.a. workshops op het gebied van non-verbale communicatie en is rollenspelacteur bij een theatergroep die educatieve schoolvoorstellingen verzorgt.

“Door de verhalen van collega’s tijdens de vele wachturen in de kleedkamers ontdekte ik dat er een grote behoefte bestond om van elkaar te horen hoe je jezelf het beste kan organiseren om te overleven in de schijnwereld van glitter & glamour. Velen wisten van niks en waren overgeleverd aan bemiddelaars en managers waarvan menigeen onbetrouwbare profiteurs bleken te zijn. Talentvolle artiesten gingen failliet omdat ze niet zakelijk georienteerd waren terwijl anderen weer ten onder gingen aan “sex, drugs en rock & roll…”
Reden genoeg voor mij om proberen wat structuur te brengen in een wereldje van creatieve, getalenteerde, hartelijke en warme persoonlijkheden en egocentrische individuen”.

In 1999 is hij initiatiefnemer en medeoprichter van het Artiesten Belangen Centrum ABC en sinds jan. 2001 heeft hij de functie van directeur binnen de vereniging. Roel heeft zijn ervaring en expertise goed weten te gebruiken om van een spontaan initiatief een landelijk erkende brancheorganisatie te maken. Na 16 jaar heeft hij het hele proces geïnitieerd en begeleid naar de huidige stichtingsvorm. In het voorjaar van 2018 heeft hij zijn functie als directeur overgedragen aan Leon Lutterman. Meer info over Roel zie RoelvanDongen.nl