
In Nederland zijn bijna 96 duizend personen werkzaam als kunstenaar.
De grootste groep kunstenaars, iets meer dan de helft, werkt in het cluster ‘vormgeving & bouwkunst’. Het merendeel van de kunstenaars is man. Kenmerkend aan de kunstenaars is het grote aantal zelfstandigen; meer dan de helft van de kunstenaars werkt als zelfstandige. Daarnaast werken kunstenaars vooral in kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers en hebben zij relatief lage inkomsten uit arbeid. Bijna 30 procent van de kunstenaars verdiende in 2005 minder dan 10 duizend euro.
Personen werkzaam als kunstenaar hebben vaak geen specifieke kunstenaarsopleiding gedaan; 40 procent heeft een kunstenaarsopleiding. Meer dan 70 procent van de personen die een kunstenaarsopleiding hebben gedaan, is niet werkzaam als kunstenaar. De beroepen waarin deze personen werken, zijn heel divers; soms zijn de beroepen gerelateerd aan de kunstenaarsberoepen.
De term uitvoerende kunsten benadrukt het feit dat deze kunst-vorm als ‘dienstbaar’ wordt gezien aan de meer ‘scheppende’ kunst-vormen van (toneel)schrijven, componeren en choreograferen, hoewel veel uitvoerende kunstenaars deze vormen van kunst combineren. Bij de podiumkunsten staat vaak de expressie van gevoelens centraal.
De beroepen waarin kunstenaars werken, kunnen worden onderverdeeld in vijf hoofdgroepen, namelijk: beeldende kunst, vormgeving & bouwkunst, dans & theater, muziek en taal & overig. De groep beeldende kunst bestaat hoofdzakelijk uit beeldende kunstenaars. Vormgeving & bouwkunst bevat onder andere modeontwerpers, decor-, reclame en grafisch ontwerpers, boekillustrators en architecten. De meeste kunstenaars werken in de vormgeving & bouwkunst.
Download hier het onderzoek van CBS (pdf) Onderzoek CBS Kunstenaars