Optreedmogelijkheden


In de Nederlandse muziekscène kennen we twee grote circuits:

1] commercieel circuit (veelal Nederlandstalig en coverbands voor op feesten en partijen)
2] alternatief circuit/clubcircuit (muzikanten met eigen werk), dj’s

Met eigen werk kom je meestal moeilijker aan de bak, je zult dus stap voor stap je weg moeten vinden. Zoek in eerste instantie een plekje in (de voorprogramma’s van) muziekcafés en lokale poppodia. Ga vooral ook naar bandwedstrijden en talentenjachten. Het Noorderslag festival in Groningen is een echte springplank voor nieuw talent.

1. Popcollectief

Sluit je aan bij een popcollectief: lokale of regionale organisaties van popmuzikanten. Meestal beheren ze een oefenruimte en vaak organiseren ze één of meerdere keren per jaar een presentatie van lokaal talent. Je ontmoet gelijkgestemden met dezelfde problemen op het gebied van optredens boeken, het vinden van een ontbrekende instrumentalist en het krijgen van publiciteit. Een presentatie is meestal goed georganiseerd, want het is vaak een van de weinige activiteiten waarmee het (door de gemeente gesubsidieerde) collectief naar buiten treedt. Jouw popgroep en die van anderen vormen het visitekaartje van de plaatselijke popscene, dus iedereen zal zijn best doen het festival te laten slagen.

2. Plaatselijke presentatie

Soms zijn er andere, typisch plaatselijke, gebeurtenissen die het lokale poptalent kunnen presenteren een braderie, kermis of een bevrijdingsfestival. Zorg dat je erbij zit: er is vaak veel publiek! Via de afdeling culturele zaken van de gemeente of de plaatselijke VVV kun je er achter komen waar en wanneer dergelijke evenementen plaatsvinden.

3. Plaatselijke kroeg

Er is vast wel een muziekcafé bij jou in de buurt. De baas kent jou, want in die kroeg vinden jullie bandvergaderingen plaats. De kroegbaas en de stamgasten zullen het leuk vinden om jullie een keer te zien optreden.

4. Schoolfeest/personeelsfeest

Meestal zitten de muzikanten van een beginnende band nog op school. Meestal is er jaarlijks een schoolfeest of een culturele presentatie van scholieren. Afhankelijk van de aard van de muziek heb je meer kansen. Als je zware metalcore maakt, zal je niet zo gauw worden gevraagd om op het schooldansfeest te spelen. Maar op de presentatie van de artistieke kunsten van de scholieren mag je met die band niet ontbreken. Mocht je al werken, dan is er misschien de mogelijkheid om tijdens de personeelsavond je kunsten te vertonen. Het ligt aan de aard van je muziek of je je collega’s er een plezier mee doet.

5. Talentenjacht

In Nederland barst het van de talentenjachten. Elke zichzelf respecterende club heeft wel een muziekconcours om zijn plaatselijk talent te laten optreden. Maak gebruik van die mogelijkheid! Zeker voor bands die wat minder toegankelijke muziek maken, is dit een uitgelezen kans om je ‘in the picture’ te spelen. Vaak zijn er programmeurs van andere clubs in de zaal op zoek naar nieuw talent. Je doet een hoop ervaring op. Je leert om in de stress van het snel opbouwen toch je hoofd koel te houden, je speelt over een professioneel PA en je leert weer een hoop collega- muzikanten kennen. En als je goed bent, kan het je ook veel publiciteit opleveren. Informeer bij je plaatselijke popcollectief naar talentenjachten bij jou in de buurt. Zie ook links&adressen.

6. Genrefestival

Er zijn allerlei festivals in het land die gericht zijn op één bepaald soort muziek, vooral op het gebied van metal, blues en symfo zijn zulke evenementen te vinden. Het Bolwerk in Sneek, het Drieluik in Zaandam en P60 in Amstelveen programmeren vaak zeer gericht meerdere bands die allemaal in dezelfde stijl muziek maken op één avond. Zulke festivals trekken een publiek dat goed op de hoogte van die muziekstijl is. Eenmaal op zo’n festival gestaan, levert dat vaak uitnodigingen voor andere festivals op.

7. Poppodia

Vaak wordt een groep geboekt voor een al bestaand publiek, zoals in de bovenstaande gevallen. Dat schoolfeest komt er; het muziekcafé krijgt zijn vaste stamgasten en kroegtijgers elke avond, ook al komt jouw band niet. Als je de bovenstaande zes mogelijkheden met succes hebt doorlopen, heb je vast en zeker al een vaste schare van fans en enthousiaste familieleden opgebouwd. Jouw fanclub wil dan ook best naar een club komen en betalen om je te zien en te horen.

8. Doe het zelf

Als je nergens je groep weet te boeken, dan organiseer je zelf een concert. Je huurt een zaal of gaat desnoods op straat spelen. Want, je groep maakt leuke en interessante muziek en dient gezien en gehoord te worden. En op straat spelen kan aardig wat publiciteit en geld opleveren!
In Nederland kunt je echter niet zomaar overal op straat gaan staan en een kunstje doen of een liedje zingen. Zeker als je publiek wilt trekken en/of met de pet wilt rondgaan moet je vaak toestemming vragen bij de betreffende gemeente. Elke gemeente kent een APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Waar wat wel en niet mag kun je vinden op straatartiesten-vergunningen