Gageverklaring


Wat is een gageverklaring?

Als je als kunstenaar of artiest een vergoeding krijgt voor je optreden moet je dit opgeven bij de belastingdienst. Dit kun je doen via een gageverklaring. Dit is een door de Belastingdienst verplicht formulier om te kunnen zien wanneer je hoeveel geld hebt gekregen en welk deel daarvan belast moet worden.

Deze verklaring is bedoeld voor artiesten en beroepssporters die onder de artiesten- en beroepssportersregeling vallen. En ook voor leiders en vertegenwoordigers van een gezelschap artiesten of beroepssporters dat onder die regeling valt.

Vooral hobbyisten of beginnende artiesten die een vergoeding krijgen voor hun optreden, maken gebruik van de gageverklaring. Voor deze kleine verdieners is er de gageverklaring. Een gageverklaring is een makkelijke manier om je geld te innen, zonder dat je een groot deel aan de belasting moet afdragen.

De gageverklaring, die te vinden is op de website van de Belastingdienst, moet na ieder optreden worden ingevuld en bij de opdrachtgever worden ingeleverd met een kopie van je legitimatiebewijs. Een gageverklaring bestaat uit drie pagina’s. Als je in je eentje hebt opgetreden, vul je alleen de eerste en de laatste pagina in. Dit zijn jouw algemene gegevens, datum en handtekening. Wanneer je als groep hebt opgetreden vul je ook de tweede pagina in.

Download hier uw gageverklaring.

Onbelast

Volgens de Belastingdienst mag bij het gebruik van de gageverklaring 163 euro onbelast worden betaald. Dit is per optreden en voorkomt dat er na de belastingaftrek bijna niets van de vergoeding voor het optreden overblijft. Deze 163 euro wordt door de Belastingdienst gezien als een onkostenvergoeding. De onkosten moet je wel kunnen aantonen, dus probeer alle bonnetjes te bewaren. Van tankbonnen tot bonnetjes van kleding die je kocht voor je optreden. Wanneer je aan het einde van het jaar meer gage hebt ontvangen dan de onkosten die je hebt gemaakt, geef je het overige bedrag op als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ tijdens het doen van je belastingaangifte.

Kostenvergoedingsbeschikking

Wanneer je onkosten hoger zijn dan 163 euro kun je bij de Belastingdienst een kostenvergoedingsbeschikking aanvragen om een hoger onbelast bedrag te kunnen krijgen. Op de website van de Belastingdienst is een formulier te vinden dat je kunt invullen. De beschikking kun je aan je opdrachtgever laten zien, zodat hij weet over welk deel van de gage hij geen loonheffing hoeft in te houden.
Klik hier

Modelovereenkomst

Artiesten/muzikanten die inkomensafhankelijk zijn van hun optredens zijn tegenwoordig meestal georganiseerd als zelfstandig ondernemer (ZZP-er). Vanaf 1 april 2016 geldt voor zelfstandigen het gebruik van de zgn. modelovereenkomst. De staatssecretaris heeft besloten om artiesten vrij te stellen van het gebruik van de modelovereenkomst. Artiesten kunnen nu volstaan met een schriftelijke mededeling (desnoods per e-mail) richting opdrachtgever waarin zij aangeven dat de artiestenregeling buiten werking wordt gesteld en dat er dus een bruto gage mag worden uitbetaald. Deze keuze, want dat is het in feite, moet de artiest kenbaar maken vóór uitbetaling van de gage. De criteria voor zelfstandigheid zijn: niet werken in een gezagsverhouding, verschillende opdrachtgevers hebben, investeringen doen, eigen kosten betalen, debiteurenrisico lopen, onzekerheid over toekomstig inkomen en het jezelf naar buiten presenteren als zelfstandige. Op deze facturen moet voor een optreden het lage BTW-tarief in rekening gebracht worden.