Help! Mijn opdrachtgever is failliet


Krijg ik mijn geld nog?

Natuurlijk doe jij voor elke opdracht hard je best om zo goed mogelijk resultaat te leveren. Maar wat nu als je ineens niks meer hoort van een van je opdrachtgevers? Later krijg je slecht nieuws: het bedrijf is failliet. Schrik! Wat nu? We zetten het voor je op een rijtje:

De grote vraag is natuurlijk: krijg ik mijn geld nog? Helaas is de kans dat je factuur volledig wordt betaald klein, maar je kunt het verlies minimaliseren. Wat komt er kijken bij het faillissement van een opdrachtgever en hoe zorg jij ervoor dat je wordt betaald?

Een bedrijf gaat failliet wanneer de schulden en leveranciers niet meer betaald kunnen worden. Er moet dan wel meer dan één schuldeiser zijn. De rechtbank kan op drie manieren faillissement uitspreken:

  • de ondernemer vraagt faillissement aan
  • de schuldeisers vragen faillissement aan
  • er wordt geen belasting meer afgedragen, dus het Openbaar Ministerie vraagt faillissement aan.

Curator

Onder leiding van een curator, die door de rechtbank wordt aangewezen, wordt het proces in gang gezet. Jij moet je als zzp’er dan direct na het faillissement bij de curator melden met de openstaande facturen. Vraag dan ook direct om een bewijsbrief van faillissement. Daarmee moet je bij de Belastingdienst aantonen dat jij geen belasting hoeft te betalen over de niet-betaalde facturen.

Acherin de rij

Je hebt als zzp’er de pech dat je ‘gewone’ crediteur bent. De preferente schuldeisers -de Belastingdienst, banken, het UWV en pensioenfondsen- komen eerst. Daarna komt het eventuele personeel aan de beurt en pas daarna kom jij aan bod. Als je opdrachtgever de preferente crediteuren heeft betaald en nog wat geld over heeft, worden de overige crediteuren pro rato betaald. Dit betekent dat iedereen evenredig wordt betaald.

VOORBEELD:

Stel:
Jij krijgt nog 4.000 euro.
Schuldeiser 2 krijgt nog 8.000 euro.
Schuldeiser 3 krijgt nog 6.000 euro.
Schuldeiser 4 krijgt nog 2.000 euro.

Een totaal van 20.000 euro. Maar wat als je opdrachtgever nog maar 10.000 euro over heeft? Pro rato krijg jij dan 2.000 euro, schuldeiser 2, 3 en 4 krijgen respectievelijk 4.000, 3.000 en 1.000 euro.

Je kunt ervoor kiezen om – in overeenstemming – een deal te sluiten met je opdrachtgever. Hij betaalt dan een gedeelte van de schuld en de rest wordt kwijtgescholden. Via een verificatievergadering moet dit door elke schuldeiser worden goedgekeurd, onder toeziend oog van de curator.

Voorkomen is beter dan genezen

Een aantal manieren om te voorkomen dat je niet betaald wordt:

  1. Werk met deelfacturen. Als je opdracht langere tijd duurt, kun je de rekening in delen knippen en elke periode om een betaling vragen. Als je niet betaald wordt, werk je ook niet verder.
  1. Vraag om een voorschot. Mocht je met materialen moeten werken, dan kun je om een voorschot vragen. Je moet immers al kosten maken voor je begint.
  1. Neem het retentierecht op in je voorwaarden. De geleverde producten/diensten blijven van jou totdat je betaald bent. Dit is wel makkelijker voor zzp’ers die goederen leveren, bij diensten kan het lastiger zijn.