Reiskosten


Een overzicht van alle voorwaarden

In sommige gevallen mag je je reiskosten aftrekken van de inkomstenbelasting.
Hoe zit dit precies?

In principe zijn reiskosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Alleen als je opdrachtgever je reiskosten volledig vergoedt mag dit niet. Hoeveel je precies mag aftrekken is afhankelijk van je vervoersmiddel.

Ik ga met een privéauto, brommer of fiets

In dit geval mag je per zakelijke kilometer 0.19 euro aftrekken. Let er wel op dat je de datum, adres van vertrek en aankomst, en het totaal aantal kilometers goed vastlegt. Rijd je een andere route dan normaal? Dan moet je ook noteren waarom je dit hebt gedaan. Je kunt je reiskosten aftrekken onder het kopje ‘overige bedrijfskosten’.

Ik ga met het OV of een taxi

Als je met het openbaar vervoer of met de taxi naar een opdracht gaat, mag je de prijs van de reis volledig aftrekken. Het is dan wel belangrijk dat je alle bewijsstukken goed bewaart. Voor een bewijsstuk van je reis met het OV kun je terecht op ovchipkaart.nl, dit overzicht voldoet aan de regels van de belasting. Ook in dit geval mag je bij je aangifte de reiskosten aftrekken onder het kopje ‘overige bedrijfskosten’.

Ik ga met een auto van de zaak

Ga je met een auto van de zaak? Dan zijn alle kosten omtrent je auto aftrekbaar. Hieronder vallen de benzine, verzekeringen, onderhoud, parkeren, wasstraat etc. Deze kosten trek je af onder ‘overige bedrijfskosten’. Ook als je in een auto van de zaak rijdt, moet je de reden noteren wanneer je een andere route rijdt dan normaal. Zelfs de aanschaf van je auto is aftrekbaar. Het is alleen niet mogelijk om deze kosten in één keer af te trekken. Op de website van de Belastingdienst is te vinden hoeveel je per jaar mag aftrekken. Dit bedrag trek je af onder het kopje ‘afschrijvingen’.

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan moet je ook gaan bijtellen. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, hoeft dit niet. Je moet wel nauwkeurig bijhouden hoeveel en wanneer privé rijdt.

Deels vergoed?

Sommige opdrachtgevers willen een deel van je reiskosten vergoeden. Het deel dat je niet vergoed krijgt, mag je aftrekken van de inkomstenbelasting.

Rekenvoorbeeld:
Stel, je opdrachtgever wil je reiskosten vanaf tien kilometer vanaf je woonplaats vergoeden. De eerste tien kilometer moet je dan zelf betalen. Deze tien kilometer mag je aftrekken van de inkomstenbelasting, dit wordt namelijk gezien als zakelijke kostenpost. Hiervoor mag je 0.19 euro per kilometer rekenen. Tien kilometer x 0.19 euro = 1.90 euro.