Audities & stress


Auditie doen is altijd spannend en vraagt veel van je zenuwen. Hieronder vind je uitleg en enkele tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een auditie. 

Weet wat er verwacht wordt

Als je weet wat er van je verwacht wordt, dan is het een zorg minder. Wanneer je een auditie doet waarvan je weet dat je alles hebt gedaan van wat je moest voorbereiden en dat je al weet wat er van je verwacht wordt geeft je vertrouwen. Niemand wil dat je onvoorbereid een auditie in gaat. Het maakt het jou en de jury ongemakkelijk, en het is ook niet positief voor je presentatie. Ze willen je goed zien auditeren, want het geeft hun een betere potentiële cast lid. Als je niet zeker bent van wat je hebt voorbereidt (een lied, monoloog, etc.) zoek het uit! Bel het contactnummer dat is aangegeven. Ze vinden het nooit vervelend om je vragen te beantwoorden.

Wees voorbereid

Nu je weet wat van je verwacht wordt, kun je je klaar gaan maken. Kies een gepast auditienummer en/of een monoloog. Als ze je een liedje willen horen zingen, ken de woorden. Dat geldt ook voor een monoloog of scene. Ken het lied van voor naar achter en binnenstebuiten. Want als je dan auditie gaat doen is dat één zorg minder. Als je als auditie een scriptlezing met spelen doet, lees het dan alvast een keer door en vraag jezelf af, “Als ik een regisseur was, welke scene zou ik dan kiezen voor een auditie?”. Je zal verbaast staan hoe vaak je het meestal goed hebt! En oefen zinnen die je nog nooit hebt gezien, maakt niet uit van welk stuk. Dit zal je mogelijkheid tot spelen terwijl je het voor de eerste keer ziet bevorderen. Dit is een belangrijke eigenschap omdat bij veel audities dat gedaan wordt. Vergeet niet op te warmen voor een auditie! Er zullen veel mensen zijn die ze moeten zien en ze hebben geen tijd om te wachten tot jij het slijm op je stembanden hebt losgezongen.

De jury is GEEN vijand

Probeer niet te denken dat een auditie een slagveld is. Het is jij tegen hun. Zie het als een kans om te kijken of het klikt tussen jou en de jury. Jou nummer en/of monoloog is niet de enige factor dat telt om jou de rol te geven. Ze hebben ook iemand nodig waarmee ze goed en effectief kunnen werken. Als je vragen hebt over de show, wees niet bang om ze te vragen. Ze zien dan dat je interesse hebt in de productie al krijg je de rol wel of niet.

Concentreer je als op een optreden

Onthoud dat een auditie eigenlijk een optreden is, maar dan met een klein publiek. Zo zou je moeten denken. Dat moet niet moeilijk zijn aangezien je een rol wilt en dus van optreden houdt. Neem dat plezier mee in je auditie. Let er ook op dat je je focus gebruikt zoals je personage dat zou doen. Als je denkt zoals het personage zou denken, zou ik me geen zorgen maken om de auditie. Let er ook op dat je auditiestukken goed van kwaliteit zijn. Probeer nieuwe stukken te vermijden, want stukken waarmee je minder ervaring mee hebt maken je meer onzeker. Onthoudt wel dat de jury werk te doen heeft, ze willen geen entertainment. Verwacht geen applaus of gelach.

Wees realistisch over het proces

Audities zijn voor iedereen slopend. Wees eerlijk tegen jezelf, het zal nooit gaan lukken om de performance van je leven te geven bij een auditie. Zorg ook dat je niet gaat stressen over dingen waarvan jij het niet in de hand hebt (bijv. waar de jury naar zoekt, of over de pianist of over hoelang je bent) het zal veel meer stress veroorzaken want jij kan er niets aan doen. Concentreer je op de dingen waarover je wel controle hebt om ze zo goed uit te voeren. Zoals het kennen van je nummer(s), monoloog, scene, de productie etc.

Alles zit in een goede voorbereiding.

Met dank aan Paul Donkers – www.donkerscoaching.nl